Fasole facaluita sau Fasolita

de anisoara in Mancaruri de post, 29 Ian 2010 | 11837 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 300gr de fasole alba 
  • 2 cepe mijlocii  
  • 4 catei de usturoi
  • ulei
  • 2 linguri de pasta de tomate
  • sare
  • piper negru
  • frunza de dafin
  • menta
  • cimbru
  • legume marinate sau murate
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole facaluita sau Fasolita:

Fasolea alba  se spala bine in apa rece . Se pune intr-o oala si se toarna peste ea apa fierbinte, se lasa la inmuiat  4 ore. Dupa aceea se curata de coaja si se pune la fert intr-o oala cu apa  rece . La 1 parte de fasole se pun 1.5 parti de apa.

Oala se pune la fiert. Cind va incepe sa clocoteasca se varsa prima apa si se toarna alta prospata. Se adauga o ceapa intreaga curatata de coaja, 2 catei de usturoi curatati , si se pune la fiert. Se fierbe fasolea aproximativ 1 ora si 20 minute.

In timpul fierberii se adauga 2 frunze de dafin, o crenguta mica de cimbru, si o crenguta micuta de menta , sare  si 2-3 linguri de ulei fara miros.Prima ora fasolea se fierbe la un foc mijlociu , dar ultimele 20 minute la un foc foarte mic sub capac. Din cind in cand se amesteca in ea.

Se scoate si se da la o parte frunza de dafin, ceapa si usturoiul fiert, crenguta de cimbru si de menta. Fasolea se facalueste cu un facalet, sau se da prin masina de tocat sau se mixeaza. Se adauga in ea 2 catei de usturoi pisat marunt, piper negru macinat si se amesteca bine.

Se prajeste ceapa la un foc mijlociu si se adauga 2 linguri de pasta de tomate . Inainte de a praji pasta de tomate ( care este consistenta ca forma ) se amesteca cu o lingura de apa rece si cu jumatate de lingurita rasa de zahar . Dupa aceea se adauga in tigaia cu ceapa prajita  si se prajeste pina devine rosiatica.

Daca se aranja in farfurie dupa prima metoda cu ajutorul seringii culinare, atunci se adauga in fasolea pisata. numai ulei prajit . Adica se inlatura ceapa prajita si se amesteca bine cu fasolea pasata.

Daca se toarna fasolea in farfurie toata, atunci se toarna deasupra ei ceapa prajita cu pasta de tomate sau pur si simplu ceapa prajita.

Se serveste la masa ca mincare rece cu legume marinate sau muraturi. Se poate servi cu miez de nuca pisat. E ceva foarte, foarte gustos.

 De asemenea, fasolea batuta  se poate unge pe paine prajita si presarata deasupra cu nuca macinata.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole facaluita sau Fasolita" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (3)

Oana 1

29.01.2010, 23:02

Ador fasolea batuta! Cu nuca macinata nu am mancat niciodata....dar cu muraturi multe, daaa

Brindusa 1

30.01.2010, 01:37

ce pofta mi-ai facut , mai ales cu poza aia cu cepa prajita desupra...

anisoara 1

06.02.2010, 20:40

Pofta buna fetelor! fasolita cu miez de nuca si usturoì pisat este o mincare traditionala in Gruzia. Am preparat de mai multe ori si au ramas toti incintati de cobinatia gustului. Ar fi bine , ca nucile sa le uscati putin pe tigaie la un foc mijlociu.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Mancarica de legume